Jaké výhody přináší využívání 2D kódů v maloobchodech?

Prostý čárový kód měl na odvětví maloobchodu obrovský dopad. Maloobchodníci se na čárový kód spoléhají pro zajištění hladkého provozu – od sledování zboží v rámci dodavatelského řetězce až po oceňování položek na prodejně a urychlení odbavení zákazníka u pokladny. Ať navštívíte jakýkoliv obchod – od potravin po luxusní oděvní butik – je pravděpodobné, že zde používají lineární 1D skener.
Jaké výhody přináší využívání 2D kódů v maloobchodech?

K dispozici je však alternativní technologie skenování – digitální skenování (2D skenování). To nabízí nové způsoby, jak posílit procesy ve vašem obchodě, zlepšit zákaznický servis a zrychlit odbavení u pokladen.

Optimalizace pracovních postupů s nejnovější technologií skenování

Proč je nyní vhodná doba, aby maloobchodníci přešli na novou technologii skenování kódů? Jedním z hlavních důvodů je zlepšení služeb zákazníkům.

Poskytování lepších informací

Nejnovější 2D kódy mohou obsahovat více dat. Jejich zařazením na produkty mohou obchodníci i výrobci spotřebního zboží nejen zobrazovat ceny, ale také informace jako složení, původ, nutriční hodnoty a další. Větší transparentnost je čím dál důležitější – až 72 % zákazníků sleduje tyto údaje, pokud jsou k dispozici. Kromě toho, snímače 2D kódů jsou účinnější při skenování poškozených kódů.

Snímání poškozených kódů
2D kódy poskytují větší transparentnost při nákupu.

Tištěné čárové kódy mohou být při přepravě snadno poškozeny – ať už roztržením, poškrábáním, přímým slunečním světlem apod. Pro tradiční lineární snímače to může být problém. Laserové skenery vyzařují jasné světlo na kód, a to je buď absorbováno černými čárami, nebo odraženo zpět. Tím je dešifrován vzor a v něm uložené údaje. I když je to rychlý a spolehlivý způsob skenování kódů, poškozené nebo slabě vytištěné kódy neodrážejí světlo správně, což může způsobit chybné přečtení kódu. Navíc snímače 1D kódů musí být namířeny kolmo k celému kódu, jinak budou data pravděpodobně nesprávně přečtena. Tento problém je vidět u pokladen, kde pokladní musí často zadávat data ručně – což způsobuje nespokojenost zákazníků.

Digitální snímače, které dokáží snímat 1D, 2D i GS1 kódy včetně kódů s vysokou hustotou, tyto problémy překonávají. Vzhledem k tomu, že tyto skenery pořizují snímek kódu, namísto čtení odráženého světla, mohou zachycovat data z jakéhokoliv úhlu. Navíc využívají pokročilý dekódovací software, a mohou tak získávat informace i z poškozených či slabě vytištěných kódů.

Možnosti technologie skenování 2D kódů přinášejí řadu výhod:

  • Hladší průběh u pokladen – s menším počtem neúspěšně načtených kódů se fronty u pokladen pohybují rychleji.
  • Vyšší produktivita – zaměstnanci neztrácejí čas zaměřováním kódu, stačí jednoduše namířit skener v přibližném směru kódu. To je obzvláště užitečné v případě, kdy zaměstnanci u pokladen mohou skenovat zboží přímo z nákupních vozíků.
  • Vylepšené věrnostní systémy – zatímco laserové snímače 1D kódů nemohou zachytit kódy na obrazovkách smartphonů, digitální snímače mohou. Vzhledem k tomu, že 90 % spotřebitelů používá v obchodě své smartphony, a navíc 57 % respondentů tvrdí, že rádi dostávají zprávy v reálném čase, vaše 2D skenery mohou podpořit věrnostní programy v elektronické podobě. Většina věrnostních programů a poukázek využívá 2D QR kód, který není možné přečíst s lineárním snímačem. Díky 2D imagerům budete schopni přečíst i elektronický voucher na mobilním telefonu zákazníka.
  • Pořizování snímků – jelikož 2D imagery jsou v podstatě kamery, můžete je použít pro více aplikací než pouhé snímání kódů – například dokumentace poškozeného zboží, zachycení podpisu zákazníka apod.
  • Snazší zachycení údajů o zákaznících – digitální snímače mohou zachytit data také z lesklých dokumentů (např. řidičský průkaz). To umožňuje snadno zachytit identifikační údaje pro vytváření žádostí pro kreditní či věrnostní účty.
Využívání 2D technologie přináší zlepšení služeb zákazníkům.

Doba, kdy rozdíl mezi cenou lineárního snímače a snímače 1D a 2D kódů byl významný, je pryč. V dnešní době je nákup 2D imageru mnohem hospodárnější. Vyšší rychlost, přesnost a efektivita, kterou tyto snímače přináší, zlepšují zákaznickou zkušenost a stojí za tuto investici.

Přesvědčily vás výhody využívání 2D technologie? Chtěli byste investovat do nového snímače 1D a 2D kódů, který zvýší efektivitu vašich procesů? Náš tým vyškolených a certifikovaných odborníků vám rád pomůže s výběrem nejvhodnějšího zařízení přímo pro vás.

Datascan - systémy automatické identifikace
✖ Zavřít

Poptávka

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů pro potřeby vyřízení záležitostí spojených s mým požadavkem.