Jak prodloužit životnost tiskárny plastových karet?

Pořídili jste si tiskárnu plastových karet a chcete, aby Vám vydržela co nejdéle? Víte, jak se o tiskárnu starat a prodloužit tak její životnost? V tomto článku se o tom můžete dočíst!
Jak prodloužit životnost tiskárny plastových karet?

Po zakoupení kvalitní tiskárny ID karet očekáváte, že za vynaložené investice můžete několik let tisknout karty na počkání, neboť většina aplikací, kde se zařízení nachází, vyžaduje okamžitý tisk karty s konkrétními údaji.

Vzhledem k tomu, že nechcete přijít o možnost rychlého tisku plastových karet, je nutné si uvědomit, co ovlivňuje životnost zařízení, jejich součástí a s tím spojenou i kvalitu samotného tisku.

Co tedy ovlivňuje životnost?

Představte si naprosto sterilní prostředí s filtrovaným vzduchem, pracovníky v ochranném oděvu a s dýchací maskou. Tak v takovýchto podmínkách 99 % firem nepracuje! Pro většinu kanceláří, klientských přepážek a obvyklých míst pro provoz kartových tiskáren je samozřejmé, že vzduchem proudí nejrůznější jemné částečky, z oděvů či koberců se každou chvilku odloučí vlákno textilu a v celém prostředí se přirozeně práší.

Pro prach a mikročástice je poměrně snadné si najít cestu dovnitř tiskárny, protože většina z nich je vybavena aktivním vzduchovým chlazením. Některá zařízení sice používají pěnové filtry, ale existují i tiskárny, kde je volný vzduch z místnosti vháněn přímo k tiskové hlavě, případně do prostor s barvicí páskou.

Samotné karty přitahují veškerý prach a nečistoty, neboť jsou z plastu a třením o jiné předměty získávají značný statický náboj, čímž mohou být pro tiskárnu potenciálně nebezpečné.

Prach vnikající do tiskáren při chlazení a také samotné zaprášené karty mohou způsobit tyto komplikace:

  • Pro kvalitní potisk je nutné udržovat tiskárnu v čistotěvytištěný obrázek je rozmazaný a neostrý,
  • tiskárna přestane detekovat pozici karty,
  • tiskárna přestane detekovat barvicí pásku,
  • na kartách se objeví příčné tmavé pruhy,
  • na kartách se objeví slabé podélné bílé proužky bez potisku (to znamená trvalé poškození tiskové hlavy). 

Jak špatným vlivům předcházet?

Abychom zabránili výše zmíněným problémům a zvýšili kvalitu tisku, je nutné provádět pravidelné čištění přenosových válečků i tiskové hlavy. Pouze pravidelné spouštění čisticího procesu zajistí nejvyšší kvalitu potisku, zároveň prodlouží životnost tiskové hlavy či oddálí důkladné čištění servisním technikem.

Následující prostředky předchází investicím do nákladných oprav tiskáren plastových karet:

Kvalitně potištěné plastové karty

ČISTICÍ KARTY
Nejjednodušší způsob, jak provádět pravidelné čištění, je použitím čisticích karet. Výrobci tiskáren plastových karet poskytují ke svým zařízením doporučené sady, případně jednotlivé karty. Ty jsou napuštěny isopropylalkoholem, díky kterému zbavují tiskovou hlavu usazených nečistot, prachu či zbytků barevných náplní.

ČISTICÍ TUŽKY
Jedná se o bezbarvý fix, který je stejně jako čisticí karty napuštěn isopropylalkoholem, lze jej však používat opakovaně. Výhodou je hrot z porézního materiálu umožňující nanesení čisticího prostředku přímo na tiskovou hlavu. Zároveň odstraní i silně zanesené nečistoty, především tedy zatavenou směs prachu či zbytky barviva.

ČISTICÍ VÁLEČKY
Nejčastěji jde o součást tiskové pásky, kdy je čisticí váleček umístěn mezi zásobníkem karet a tiskovou hlavou. Zde sbírá prach a drobné nečistoty z povrchu karet, přičemž existují dva druhy těchto válečků. Váleček s lepivým povrchem je nutné vyměnit s každou barvicí páskou, na druhou stranu váleček se silikonovým povrchem se po omytí vlažnou vodou může používat opakovaně.

ČISTICÍ CARTRIDGE
Cartridge udržují optimální výkon tiskáren, prodlužují životnost a především zajišťují jasný a ostrý potisk plastových karet.

Čisticí sada Zebra

ČISTICÍ UBROUSKY Z NETKANÉHO TEXTILU
Jsou vhodné pro očištění povrchu karet, kdy se dotknete karet a zanecháte na nich mastné otisky prstů. Mastnota pak zabraňuje přenosu barev z barvicí pásky na povrch plastové karty.

ISOPROPYLALKOHOL
V kombinaci s výše zmíněnými čisticími ubrousky odstraňuje mastnotu či zbytky lepidla z karet či válečků.

REGENERAČNÍ ROZTOK
Aby mohly válečky správně posouvat kartu pod tiskovou hlavou během tisku, případně spolehlivě odebírat karty ze zásobníku, nesmí ztratit přilnavost a elasticitu. Z tohoto důvodu je dobré je ošetřovat speciálním přípravkem pro regeneraci pryže.

Datascan - systémy automatické identifikace
✖ Zavřít

Poptávka

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů pro potřeby vyřízení záležitostí spojených s mým požadavkem.