Nejčastější chyby při návrhu, tisku a správě etiket. Jak se jim vyhnout?

Máte problémy s návrhem či tiskem etiket? Víte, které chyby mohou při návrhu, tisku či správě nastat? A umíte se těmto chybám vyhnout? V tomto článku vám ukážeme, jak na to.
Nejčastější chyby při návrhu, tisku a správě etiket. Jak se jim vyhnout?

Návrhem etikety to začíná

Určitě to znáte, chcete navrhnout etiketu na daný výrobek, trávíte tím spoustu času, zaměstnáváte několik lidí a výsledný efekt je nulový. Zabili jste čas, utratili peníze a to, jak vypadá finální verze etikety, raději nezmiňujme.

Následujících několik bodů shrnuje, jakých chyb je možné se při návrhu etiket dopustit:

  • Řešení od více dodavatelů
    Jedna firma dodává výrobky od více dodavatelů, přičemž každý má jiný design etiket. Ten je pak nesourodý a nesjednocený.
  • Více lidí provádí design etiket
    Pracovníci ve firmě dělají v libovolný čas libovolnou změnu u různých etiket. Navíc neudělají stejnou změnu u všech etiket, případně nesdílí nový návrh s ostatními uživateli, což opět vede k nesjednocenému návrhu.
  • Tisíce nesjednocených šablon
    Etikety jednotlivých produktů stejného výrobce jsou nesjednocené, mají jiný design, velikost, styl, font apod. Šablony různých druhů výrobků, avšak jednoho výrobce, nejsou stejné. Etikety vznikají v různém časovém období, dochází k neinformovanosti o změnách či ke špatnému uložení nového návrhu.
  • Nesjednocený design etiket
    Tím, že každý zaměstnanec může provádět libovolné změny, vzniká různý design pro jeden výrobek. Může nastat i při chybném uložení poslední verze návrhu apod.
  • Dlouhá doba při tvorbě nového designu
    Tato chyba nastává především díky neustále se měnící legislativě (např. nutnost uvádění alergenů, minimální velikost fontu apod.). Pracovníci nejsou schopni na tyto změny okamžitě a globálně reagovat, ale mění jednu etiketu po druhé. To trvá i několik týdnů, než se změny zavedou.

     

    nicelabel-sw-blog-2

Zbytečné chyby při tisku

Při tisku etiket vznikají především velmi zbytečné chyby. Zde jsou uvedeny ty nejčastější:

  • Chyby při vychystávání etiket
    S tímto souvisí především již zmíněný návrh a následné dohledávání, která etiketa patří k danému výrobku.
  • Chyby při tisku etiket
    Vzhledem k tomu, že jsou v databázi různé návrhy, může pracovník omylem vytisknout nesprávnou etiketu k danému produktu, případně vytiskne několik desítek etiket pomocí hromadného tisku.
  • Přebytečný odpad
    Velmi úzce souvisí s předchozím bodem, díky čemuž dochází k přebytečnému odpadu zejména barvicích pásek a etiket.
  • Výpadky ve výrobě
    Občas se stane, že dojde k nedostatkům materiálu pro tisk (etikety, barvicí pásky). To může nastat z důvodu opožděné dodávky, pozdního objednání materiálu apod.
  • Pomalé stahování
    Etikety odeslané do tiskárny se velmi pomalu stahují, neboť v databázi je velké množství produktů, přičemž návrhy se opakují či jsou duplicitní.
  • Pokuty za nedodržení
    Etikety a štítky neodpovídají normám (např. o uvádění alergenů na obalech výrobků, minimální velikosti fontu apod.).

Řízení se nesmí podceňovat

Na trhu je obrovské množství softwarů, které pomáhají s návrhem a tiskem etiket. Většina z nich však nemyslí na správu a tuto důležitou oblast velmi podceňuje. K nejčastějším chybám v řízení se řadí:

nicelabel-sw-blog-3

  • Nedostatečná nebo žádná kontrola přístupů a absence přístupových práv
    Chybí informace o přístupech jednotlivých pracovníků (kdo a jak měnil daný vzhled návrhu etikety). Rovněž všichni mají přístup cokoliv měnit.
  • Bez řízení změn a kontroly nad revizemi
    K určitému datu se změní norma a pracovníci nejsou schopni v krátkém čase globálně na změny reagovat.
  • Bez centralizovaného úložiště
    Návrhy jsou uloženy na počítači jednoho pracovníka, kde k nim ostatní nemají přístup. V horším případě má každý zaměstnanec svoje vlastní návrhy, které používá.
  • Chybí centralizovaný katalog etiket
    Společnost nemá ucelený přehled o rozměrech etiket, typu použitého materiálu na danou etiketu, druhu barvicí pásky aj.
  • Absence historie tisku
    Neexistují žádné podrobné informace, kdo, kdy a jakou etiketu tisknul, jaký byl použit materiál apod.
  • Chybí analytika
    Úzce souvisí s předchozím bodem, kdy chybí jakékoliv informace o tisku a tedy i nemožnost tvorby reportů a predikce do budoucna (kdy dojdou barvicí pásky apod.).

 

 

Máme řešení

Zjednodušené označocání zlepšuje spolupráci

Software NiceLabel je zaměřený nejen na návrh a tisk etiket, ale rovněž i na správu a řízení celého procesu. Jeho používáním předejdete základním chybám, které se v praxi běžně vyskytují. Technologie NiceLabel reaguje na potřeby co nejširšího okruhu koncových uživatelů od malých firem až po velké nadnárodní společnosti.

Stáhněte si podrobnou prezentaci, kde se dozvíte o chybách při návrhu, tisku a správě etiket či štítků.

Nevíte si rady s výběrem softwaru? Společnost NiceLabel vyvinula tzv. on-line selector! Ten po 7 krátkých odpovědích na jednoduché otázky zjistí, který software nejlépe vyhovuje vašemu konkrétnímu prostředí.

Případně kontaktujte naše proškolené odborníky (obchod@datascan.cz, +420 545 215 558), kteří vám s výběrem rádi pomohou. Teď už není na co čekat!

Datascan - systémy automatické identifikace
✖ Zavřít

Poptávka

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů pro potřeby vyřízení záležitostí spojených s mým požadavkem.